Cerebrolysine onderzoeken

Cerebrolysine is een nootropisch medicijn dat mogelijk de cognitieve functie en het geheugen kan verbeteren. Het wordt in sommige landen gebruikt voor de behandeling van dementie, beroerte en hersenletsel. Lees verder om meer te weten te komen over de effecten, het gebruik en de mogelijke bijwerkingen van dit medicijn.

 

Wat is Cerebrolysine?

Cerebrolysine wordt verondersteld een nootropicum te zijn, een “slimme drug” die de cognitieve functie kan verbeteren. Het is een mengsel van aminozuren en eiwitten afgeleid van varkenshersenen, waaronder:

·      Hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF) [1]

·      Gliale celafgeleide neurotrofe factor (GDNF) [1]

·      Zenuwgroeifactor (NGF) [1]

·      Ciliaire neurotrofe factor (CNTF) [1]

Deze eiwitten worden ook van nature in het menselijk brein aangetroffen, waar ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling en reparatie van hersencellen [2].

 

Cerebrolysine is niet goedgekeurd voor medisch gebruik in de Verenigde Staten. Echter, dit medicijn wordt soms gebruikt in een aantal Europese en Aziatische landen voor de behandeling van beroerte, traumatisch hersenletsel en dementie [34].

 

Hoe werkt Cerebrolysine?

Volgens onderzoek zou Cerebrolysine kunnen werken door:

Hersencellen te beschermen en hun dood door schadelijke omstandigheden te voorkomen [5, 6].

De groei van nieuwe hersencellen te bevorderen [7].

De communicatie tussen hersencellen te verbeteren, wat de leerprestaties verhoogt [8, 9, 2].

De energie van de hersenen te verhogen (door de glucoseopname door hersencellen te verhogen) en de eiwitproductie in cellen [10, 11].

De niveaus van bèta-amyloïde afzettingen in de hersenen, die in verband worden gebracht met de ziekte van Alzheimer, te verlagen [12].

Ontsteking in de hersenen te verminderen [13].

 

Toepassingen van Cerebrolysine

Cerebrolysine is niet goedgekeurd voor medische behandeling in de Verenigde Staten. Andere landen gebruiken dit medicijn soms voor de behandeling van verschillende aandoeningen, die hieronder worden beschreven. Cerebrolysine moet altijd worden ingenomen onder begeleiding van een arts.

 

1.   Beroerte

Een aantal klinische onderzoeken suggereert dat Cerebrolysine kan helpen bij het verbeteren van cognitie, motorische functie en hersteltijd bij patiënten die een acute beroerte hebben ervaren [141516171819]. Bijvoorbeeld, een gerandomiseerd, placebogecontroleerd multicentrum klinisch onderzoek van 208 patiënten onderzocht de effecten van het nemen van Cerebrolysine binnen 72 uur na een beroerte en gedurende 21 dagen daarna. Onderzoekers vonden dat degenen die Cerebrolysine namen beter presteerden op tests die cognitie en motorische functie maten [16].

Echter, er is ook tegenstrijdig bewijs. Een systematische review van 6 klinische proeven met 1.501 patiënten vond dat Cerebrolysine geen klinisch voordeel had ten opzichte van een placebo. Bovendien werd dit medicijn geassocieerd met een hoger aantal bijwerkingen. Een andere meta-analyse van 7 studies vond ook geen voordeel met Cerebrolysine [320].

 

2.   Traumatisch Hersenletsel

Er is bewijs dat Cerebrolysine het herstel kan verbeteren en de invaliditeit kan verminderen bij degenen die een traumatisch hersenletsel hebben ervaren [2122232425].Een systematische review van 5 klinische proeven met 5.685 patiënten suggereert dat Cerebrolysine cognitieve en motorische tekorten geassocieerd met hersenletsel kan beschermen [26].In een gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek bij 32 patiënten verbeterde Cerebrolysine ook het langetermijngeheugen. Een andere gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie bij 158 zuigelingen vond dat Cerebrolysine spraakgebreken kan voorkomen en sociale interactie bij pasgeborenen met ernstig hersenletsel kan verbeteren [27]. Echter, in veel van deze studies verminderde Cerebrolysine niet het risico op overlijden geassocieerd met traumatisch hersenletsel [26].

 

3.   Dementie

Verschillende klinische onderzoeken hebben de potentiële voordelen van Cerebrolysine op vasculaire dementie onderzocht, een vorm van dementie veroorzaakt door een verminderde bloedstroom naar de hersenen. Deze studies suggereren dat Cerebrolysine cognitie, geheugen en algemene functie kan verbeteren [428]. Echter, een systematische review van 6 klinische proeven met 597 patiënten concludeerde dat het ondersteunend bewijs zwak is. Onderzoekers suggereren dat er een hoog risico op bias kan zijn en dat het effect van Cerebrolysine te klein kan zijn om klinisch betekenisvol te zijn [29].

 

4.   Ziekte van Alzheimer

Een meta-analyse van 6 klinische proeven vond dat Cerebrolysine de cognitieve functie kan verbeteren bij mensen met milde tot matige ziekte van Alzheimer [30]. Een andere review van 15 klinische proeven met 2.446 onderwerpen suggereert dat hoge doses Cerebrolysine psychologische symptomen kunnen verminderen en de ziekteprogressie bij patiënten met Alzheimer kunnen vertragen [28].

 

Onderzoek naar Cerebrolysine

Klinisch Onderzoek

De volgende vermeende voordelen van Cerebrolysine worden alleen ondersteund door beperkte, kwalitatief lage klinische studies. Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van Cerebrolysine voor een van de hieronder vermelde toepassingen te ondersteunen. Cerebrolysine moet altijd worden ingenomen onder begeleiding van een arts. Het mag nooit worden gebruikt als vervanging voor goedgekeurde medische therapieën.

 

Cognitieve Functie

Volgens een studie van 109 schizofrene patiënten kan Cerebrolysine (toegevoegd aan risperidon) de cognitieve functie en het geheugen verbeteren [31]. Een andere studie van 54 oudere volwassenen met geheugenverlies vond dat een derivaat van Cerebrolysine, N-PEP-12, het geheugen verbeterde [32].In een kleine studie van 6 gezonde oudere onderwerpen verbeterde een enkele dosis Cerebrolysine het geheugen en de aandacht [33].

 

Depressie

Een studie van 20 patiënten met therapieresistente depressie vond dat Cerebrolysine, in combinatie met conventionele antidepressiva, effectiever kan zijn voor het verbeteren van symptomen dan alleen antidepressiva [34]. Een andere studie van 40 patiënten met depressie vond dat de toevoeging van Cerebrolysine aan venlafaxine (een antidepressivum) de reactie op antidepressieve therapie kan verbeteren en bijwerkingen kan verminderen [35].

 

Autisme

In een studie van 19 kinderen met kinderautisme en 8 met het syndroom van Asperger, verbeterde Cerebrolysine therapie de cognitieve functie bij alle Asperger’s en bij 89% van de autistische patiënten [36]. In een andere studie van 43 kinderen met autisme, toonde 27 kinderen (62,8%) tekenen van verbetering na het ontvangen van het medicijn [37].

 

ADHD

In een studie van 60 kinderen met ADHD verbeterde Cerebrolysine de symptomen bij 70 tot 86% van de onderwerpen [38].

 

Cerebrale Parese

Volgens een studie van 50 kinderen met cerebrale parese kan Cerebrolysine de motorische functie verbeteren wanneer het wordt toegevoegd aan revalidatietherapie [39].

 

Rett-syndroom

Rett-syndroom is een zeldzame genetische hersenaandoening die wordt gekenmerkt door een verstoorde spraak, coördinatie en beweging. Een pilotstudie van 9 meisjes met Rett-syndroom vond dat Cerebrolysine het gedrag, de aandacht, de lichamelijke vaardigheden en de non-verbale sociale communicatie kan verbeteren. Het kan ook hoogwaardige hersenfuncties herstellen, gemeten met EEG [40].

 

Diabetische Neuropathie

In een studie van 20 patiënten met diabetes type 2 verlichtte Cerebrolysine de pijn geassocieerd met diabetische neuropathie (zenuwschade veroorzaakt door diabetes). Een 10-daagse therapie leidde tot verbeteringen die ten minste 6 weken aanhielden [41].

 

Dieronderzoek

Er is geen klinisch bewijs dat het gebruik van Cerebrolysine voor een van de in deze sectie vermelde aandoeningen ondersteunt. Hieronder volgt een samenvatting van het bestaande dier- en cel gebaseerde onderzoek, dat verdere onderzoeksinspanningen moet leiden. De hieronder vermelde studies mogen echter niet worden geïnterpreteerd als ondersteunend voor enig gezondheidsvoordeel.

 

Ziekte van Parkinson

Cerebrolysine Nano sferen vertraagden de ziekteprogressie in een muismodel van Parkinson’s [42]. Een studie bij ratten met de ziekte van Parkinson suggereert dat Cerebrolysine de overleving van hersencellen kan bevorderen en de motorische symptomen kan verbeteren [43]. Een andere rattenstudie vond dat Cerebrolysine oxidatieve stress kan verminderen, de dopamine niveaus in de hersenen kan herstellen en het gedrag bij ratten met de ziekte van Parkinson kan verbeteren [44].

 

Angst

Een rattenstudie vond dat Cerebrolysine angst kan verminderen, volgens doolhoftesten die angst meten [45].

 

Veiligheid van Cerebrolysine

Bijwerkingen

 

Volgens klinische onderzoeken is Cerebrolysine over het algemeen veilig en goed verdragen door patiënten [46143]. Bijwerkingen zijn doorgaans mild en tijdelijk. Hieronder staan enkele veelvoorkomende bijwerkingen. Laat uw arts weten als u bijwerkingen ervaart die aanhouden of verergeren [46, 2]:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Slapeloosheid

Onrust

Brandend gevoel

Zweten

Gewichtsverlies

Angst

Verwarring

Vermoeidheid

Griepachtige symptomen

Diarree

Misselijkheid

Braken met hartkloppingen (zelden)

Reacties op de injectieplaats (irritatie, jeuk)

 

Contra-indicaties

Er is enig bewijs dat Cerebrolysine het risico op aanvallen kan verhogen. Degenen die risico lopen op aanvallen, waaronder epileptische patiënten, moeten dit medicijn vermijden [2]. Patiënten met ernstige of acute nierfalen moeten geen Cerebrolysine nemen. Dit is een eiwit gebaseerd medicijn en kan symptomen verergeren bij degenen met nierfalen [2, 47].

 

Geneesmiddelinteracties

Als u Cerebrolysine neemt, laat het uw arts weten, aangezien er onverwachte en potentieel gevaarlijke interacties kunnen zijn met uw andere medicijnen of gezondheidstoestanden. De geneesmiddelinteracties van Cerebrolysine zijn niet goed onderzocht en er kunnen meer mogelijke interacties zijn dan hier besproken. Er is enig bewijs dat Cerebrolysine de accumulatie van lithium in hersenweefsels kan verhogen. Degenen die lithiumtherapie ondergaan, moeten voorzichtig zijn bij het nemen van dit medicijn [48]. Sommige onderzoeken tonen aan dat Cerebrolysine de werking van antidepressiva kan versterken. Laat uw arts weten als u Cerebrolysine en antidepressiva neemt [4935].

 

Dosering

Cerebrolysine is verkrijgbaar als een oplossing die kan worden toegediend via IV-injectie, IM-injectie of IV-infusie. Doses moeten worden toegediend door een gezondheidsprofessional [50]. Doses Cerebrolysine kunnen variëren van 10 tot 50 ml per dag, afhankelijk van de aandoening en de leeftijd van de patiënt. Elke ml bevat 215,2 mg Cerebrolysine [51].

 

Genetica

Dragers van een gen variant die het risico op de ziekte van Alzheimer verhoogt, APOE-ε4 (rs7412-C, rs429358-C), kunnen een verminderde respons op Cerebrolysine hebben. In één studie reageerden Alzheimerpatiënten zonder deze variant drie keer meer op de behandeling [52]. Echter, in een andere studie was Cerebrolysine effectiever in het verhogen van de niveaus van BDNF, een eiwit dat de groei en overleving van hersencellen verbetert, bij APOE-ε4-dragers [53].

 

Cerebrolysine-achtige Nootropica

P21

P21 (Peptide 021) is een derivaat van cerebrolysine. Muizenstudies suggereren dat het ook het leren en korte termijn- en ruimtelijke geheugen kan verbeteren [54]. Volgens een studie bij oudere ratten kan P21 BDNF en neurogenese verhogen [55].

 

Cortexine

Cortexine, een eiwit gebaseerd nootropisch medicijn, lijkt ook op cerebrolysine. Het verschilt echter in samenstelling (meer eiwitten). Een studie die de gedragseffecten van cortexine en cerebrolysine bij ratten vergeleek, onthulde dat cortexine een meer uitgesproken psychologisch effect had (bijv. verminderde angst) [56].