Niclosamide als veelbelovende therapeutische speler in menselijke kanker en andere ziekten

Niclosamide is een goedgekeurd ontwormingsmiddel voor de behandeling van parasitaire infecties. De afgelopen jaren is er echter steeds meer bewijs dat niclosamide ook andere ziekten dan parasitaire ziekten kan behandelen, waaronder stofwisselingsziekten, ziekten van het immuunsysteem, bacteriële en virale infecties, astma, arteriële vernauwing, bijziendheid en kanker. Daarom hebben wij de farmacologische activiteiten en therapeutische vooruitzichten van niclosamide bij menselijke ziekten en kanker systematisch herzien en de gerelateerde moleculaire mechanismen en signaalwegen samengevat, wat erop wijst dat niclosamide een veelbelovende therapeutische speler is bij verschillende menselijke ziekten, waaronder kanker.

Een geneesmiddel dat wordt gebruikt om lintworminfecties te behandelen, zou ook kunnen worden gebruikt om een groot aantal vormen van kanker te bestrijden, zo blijkt uit een studie van A*STAR.

Meer dan de helft van de menselijke kankers draagt een mutatie in het tumor suppressor gen p53, waardoor het een aantrekkelijk doelwit is voor kankertherapie. Veel onderzoek heeft zich gericht op het direct of indirect herstellen van de p53-functie in gemuteerde cellen, maar het team, onder leiding van Chit Fang Cheok van A*STAR’s Institute of Molecular and Cell Biology, koos voor een andere aanpak. In plaats van te proberen p53 te repareren, dat op honderden manieren muteert in kankers, maakten zij gebruik van de verschillen tussen wild-type en p53-deficiënte cellen om een behandeling te ontwikkelen op basis van de kwetsbaarheden van p53-deficiënte kankercellen, “gericht op het verlies van functie, de afwezigheid van p53”, aldus Cheok.

Het team testte het effect van 1600 door de FDA goedgekeurde verbindingen op gekweekte darmkankercellen met normale en gemuteerde versies van p53. De verbinding die p53-deficiënte cellen het beste doodde, in plaats van cellen met p53, was niclosamide, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om lintworminfecties te behandelen. Latere tests toonden aan dat niclosamide ook effectief was tegen andere p53-deficiënte kankercellijnen.

Van niclosamide is bekend dat het cellen beïnvloedt door de energieproductie in mitochondriën te verstoren (een effect dat bekend staat als “mitochondriale ontkoppeling”) en veranderingen in het vetzuur metabolisme te veroorzaken. Experimenten toonden aan dat mitochondriale ontkoppeling essentieel is voor het vermogen van niclosamide om selectief p53-deficiënte cellen te doden, maar niet voldoende om dit te verklaren, aangezien een vergelijkbare mate van ontkoppeling ook werd gezien in p53-positieve cellen. Met andere woorden, het was nog onduidelijk waarom het middel effectiever was tegen p53-deficiënte cellen. “We gingen op een lange ‘Sherlock Holmes’-achtige reis om te begrijpen wat er gebeurde,” zegt Cheok.

Zij onderzochten het stofwisselingsprofiel van de met niclosamide behandelde cellen en ontdekten dat de p53-deficiënte cellen aanzienlijk meer van een vetzuur, bekend als arachidonzuur, hadden. Uit hun onderzoek bleek dat de door niclosamide veroorzaakte ontkoppeling van de mitochondriën de calciumconcentratie in een cel verhoogt, waardoor de productie van arachidonzuur toeneemt.

Het team toonde aan dat deze toename normaal gesproken wordt tegengegaan door p53, dat twee genen inschakelt die arachidonzuur afbreken, ALOX5 en ALOX12B. Deze genen werden niet geactiveerd in p53-deficiënte cellen, waardoor arachidonzuur zich ophoopt en de mitochondriën een molecuul, cytochroom c genaamd, vrijmaken, wat leidt tot geprogrammeerde celdood. Toekomstig werk kan andere geneesmiddelen identificeren die dezelfde route activeren en ook kunnen worden gebruikt om p53-deficiënte kankers te behandelen. “We waren in staat om al deze punten op een zeer verrassende manier met elkaar te verbinden, wat erg opwindend was,” zegt Cheok.

Om hun model te bevestigen, schakelden de onderzoekers ALOX5 en ALOX12B uit in cellen met een werkende kopie van p53. Zij ontdekten dat de gemanipuleerde cellen gevoeliger waren voor behandeling met niclosamide, ook al hadden zij een werkend p53-gen. Ook het uitschakelen van ALOX5 en ALOX12B in p53-deficiënte cellen verhoogde hun gevoeligheid voor niclosamide niet.

Tot slot bevestigde het team dat niclosamide effectief is tegen p53-deficiënte kankers in dieren, en niet alleen in gekweekte cellen. Zij injecteerden muizen met cellen uit de darmkankerculturen en maten de tumorgroei na behandeling met niclosamide. Niclosamide verminderde de tumorgroei met 50% bij muizen die p53-deficiënte cellen hadden gekregen, maar had geen effect op tumoren bij muizen die met p53-positieve cellen waren geïnjecteerd.

Op basis van hun bevindingen hebben de onderzoekers een octrooi aangevraagd voor het gebruik van niclosamide om p53-deficiënte kankers te behandelen. Aangezien deze aanpak eerder gericht is op deficiëntie dan op een specifieke mutatie, verwacht Cheok dat het effectief zal zijn tegen een breed spectrum van kankers. Niclosamide wordt al tientallen jaren gebruikt voor de behandeling van mensen en wordt door de WHO genoemd als een effectief, veilig en goedkoop geneesmiddel, waardoor er hoop is op het gebruik ervan als krachtige, veilige therapie tegen een breed spectrum van kankers met niet-functioneel p53.

Referenties

Andrews, P.; Thyssen, J.; Lorke, D. The biology and toxicology of molluscicides, Bayluscide. Pharmacol. Ther. 1982, 19, 245-295. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Pearson, R.D.; Hewlett, E.L. Niclosamide therapy for tapeworm infections. Ann. Intern. Med. 1985, 102, 550-551. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Geneesmiddelen voor parasitaire infecties. Med. Lett. Drugs Ther. 1986, 28, 9-16.

Wilkie, M.P.; Hubert, T.D.; Boogaard, M.A.; Birceanu, O. Control of invasive sea lampreys using the piscicides TFM and niclosamide: Toxicology, successes & future prospects. Aquat. Toxicol. 2019, 211, 235-252. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Singh, S.; Weiss, A.; Goodman, J.; Fisk, M.; Kulkarni, S.; Lu, I.; Gray, J.; Smith, R.; Sommer, M.; Cheriyan, J. Niclosamide-een veelbelovende behandeling voor COVID-19. Br. J. Pharmacol. 2022, 179, 3250-3267. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Xu, J.; Shi, P.Y.; Li, H.; Zhou, J. Broad Spectrum Antiviral Agent Niclosamide and Its Therapeutic Potential. ACS Infect. Dis. 2020, 6, 909-915. [Google Scholar] [CrossRef].

Jiao, Y.; Chen, C.; Hu, X.; Feng, X.; Shi, Z.; Cao, J.; Li, Q.; Zhu, Y. Niclosamide en zijn derivaat DK-520 remmen RANKL-geïnduceerde osteoclastogenese. FEBS Open Bio 2020, 10, 1685-1697. [Google Scholar] [CrossRef].

Choi, H.I.; Kim, T.; Lee, S.W.; Woo Kim, J.; Ju Noh, Y.; Kim, G.Y.; Jin Park, H.; Chae, Y.J.; Lee, K.R.; Kim, S.J.; et al. Bioanalyse van niclosamide in plasma met behulp van vloeistofchromatografie-tandem massa en toepassing op farmacokinetiek bij ratten en honden. J. Chromatogr. B 2021, 1179, 122862. [Google Scholar] [CrossRef].

Arshad, U.; Pertinez, H.; Box, H.; Tatham, L.; Rajoli, R.K.; Neary, M.; Sharp, J.; Valentijn, A.; Hobson, J.; Unsworth, C.; et al. Optimisation and validation of a sensitive bioanalytical method for niclosamide. bioRxiv 2021. [CrossRef].

Fan, X.; Li, H.; Ding, X.; Zhang, Q.Y. Contributions of Hepatic and Intestinal Metabolism to the Disposition of Niclosamide, a Repurposed Drug with Poor Bioavailability. Drug Metab. Dispos. 2019, 47, 756-763. [Google Scholar] [CrossRef].

Bhanushali, J.S.; Dhiman, S.; Nandi, U.; Bharate, S.S. Moleculaire interacties van niclosamide met hydroxyethylcellulose in binaire en ternaire amorfe vaste dispersies voor een synergetische verbetering van de oplosbaarheid in water en de orale farmacokinetiek bij ratten. Int. J. Pharm. 2022, 626, 122144. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Giri, A.K.; Adhikari, N.; Khan, K.A. Comparative genotoxicity of six salicylic acid derivatives in bone marrow cells of mice. Mutat. Res. 1996, 370, 1-9. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Gemmell, M.A.; Johnstone, P.D.; Oudemans, G. The effect of niclosamide on Echinococcus granulosus, Taenia hydatigena and Taenia ovis infections in dogs. Res. Vet. Sci. 1977, 22, 389-391. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Li, S.L.; Yan, J.; Zhang, Y.Q.; Zhen, C.L.; Liu, M.Y.; Jin, J.; Gao, J.L.; Xiao, X.L.; Shen, X.; Tai, Y.; et al. Niclosamide ethanolamine inhibits artery constriction. Pharm. Res. 2017, 115, 78-86. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Tao, H.; Zhang, Y.; Zeng, X.; Shulman, G.I.; Jin, S. Niclosamide ethanolamine-geïnduceerde milde mitochondriale ontkoppeling verbetert diabetische symptomen bij muizen. Nat. Med. 2014, 20, 1263-1269. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Alasadi, A.; Chen, M.; Swapna, G.V.T.; Tao, H.; Guo, J.; Collantes, J.; Fadhil, N.; Montelione, G.T.; Jin, S. Effect van mitochondriale ontkoppelaars niclosamide ethanolamine (NEN) en oxyclozanide op levermetastase van darmkanker. Cell Death Dis. 2018, 9, 215. [Google Scholar] [CrossRef].

Han, P.; Weng, W.; Chen, Y.; Cai, Y.; Wang, Y.; Wang, M.; Zhan, H.; Yuan, C.; Yu, X.; Shao, M.; et al. Niclosamide ethanolamine vermindert systemische lupus erythematosus en lupus nefritis in MRL/lpr muizen. Am. J. Transl. Res. 2020, 12, 5015-5031. [Google Scholar]

Chen, B.; Wei, W.; Ma, L.; Yang, B.; Gill, R.M.; Chua, M.S.; Butte, A.J.; So, S. Computational Discovery of Niclosamide Ethanolamine, a Repurposed Drug Candidate That Reduces Growth of Hepatocellular Carcinoma Cells In Vitro and in Mice by Inhibiting Cell Division Cycle 37 Signaling. Gastroenterology 2017, 152, 2022-2036. [Google Scholar] [CrossRef].

Han, P.; Zhan, H.; Shao, M.; Wang, W.; Song, G.; Yu, X.; Zhang, C.; Ge, N.; Yi, T.; Li, S.; et al. Niclosamide ethanolamine verbetert nierschade in db/db muizen. Diabetes Res. Clin. Pr. 2018, 144, 25-33. [Google Scholar] [CrossRef].

Pei, X.; Zheng, F.; Li, Y.; Lin, Z.; Han, X.; Feng, Y.; Tian, Z.; Ren, D.; Cao, K.; Li, C. Niclosamide Ethanolamine Salt Alleviates Idiopathic Pulmonary Fibrosis by Modulating the PI3K-mTORC1 Pathway. Cells 2022, 11, 346. [Google Scholar] [CrossRef].

Wei, Y.Y.; Xuan, X.C.; Zhang, X.Y.; Guo, T.T.; Dong, D.L. Niclosamide ethanolamine induceert ontspanning van de trachea en remt proliferatie en migratie van gladde spiercellen van de trachea. Eur. J. Pharm. 2019, 853, 229-235. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Weng, W.; Liu, H.; Sun, Z.; Zhou, P.; Yu, X.; Shao, M.; Han, P.; Sun, H. Gecombineerde behandeling met niclosamide ethanolamine en artemether combinatie verbetert type 1 diabetes via de targeting van lever mitochondriën. Exp. Med. 2022, 23, 239. [Google Scholar] [CrossRef].

Han, P.; Shao, M.; Guo, L.; Wang, W.; Song, G.; Yu, X.; Zhang, C.; Ge, N.; Yi, T.; Li, S.; et al. Niclosamide ethanolamine verbetert diabetes en diabetische nierziekte bij muizen. Am. J. Transl. Res. 2018, 10, 1071-1084. [Google Scholar] [PubMed]

Han, P.; Yuan, C.; Wang, Y.; Wang, M.; Weng, W.; Zhan, H.; Yu, X.; Wang, T.; Li, Y.; Yi, W.; et al. Niclosamide ethanolamine beschermt nier in adriamycine nefropathie door regulering mitochondriale redoxbalans. Am. J. Transl. Res. 2019, 11, 855-864. [Google Scholar] [PubMed]

Park, J.S.; Lee, Y.S.; Lee, D.H.; Bae, S.H. Herpositionering van niclosamide ethanolamine (NEN), een anthelmintisch geneesmiddel, voor de behandeling van lipotoxiciteit. Free Radic. Biol. Med. 2019, 137, 143-157. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Guo, J.; Tao, H.; Alasadi, A.; Huang, Q.; Jin, S. Niclosamide piperazine voorkomt vetrijk dieet-geïnduceerde obesitas en diabetische symptomen bij muizen. Eat Weight Disord. 2019, 24, 91-96. [Google Scholar] [CrossRef].

Chen, W.; Mook, R.A., Jr.; Premont, R.T.; Wang, J. Niclosamide: Beyond an antihelminthic drug. Cell. Signal. 2018, 41, 89-96. [Google Scholar] [CrossRef].

Simsek-Yavuz, S.; Komsuoglu Celikyurt, F.I. An update of anti-viral treatment of COVID-19. Turk. J. Med. Sci. 2021, 51, 3372-3390. [Google Scholar] [CrossRef].

Khanim, F.L.; Merrick, B.A.; Giles, H.V.; Jankute, M.; Jackson, J.B.; Giles, L.J.; Birtwistle, J.; Bunce, C.M.; Drayson, M.T. Redeployment-based drug screening identificeert het anti-helminthicum niclosamide als anti-myeloomtherapie die ook de productie van vrije lichte ketens vermindert. Blood Cancer J. 2011, 1, e39. [Google Scholar] [CrossRef].

Pan, J.X.; Ding, K.; Wang, C.Y. Niclosamide, een oud anti-helminthicum, toont antitumoractiviteit aan door meerdere signaalwegen van kankerstamcellen te blokkeren. Chin. J. Cancer 2012, 31, 178-184. [Google Scholar] [CrossRef].

Balgi, A.D.; Fonseca, B.D.; Donohue, E.; Tsang, T.C.; Lajoie, P.; Proud, C.G.; Nabi, I.R.; Roberge, M. Screening for chemical modulators of autophagy reveals novel therapeutic inhibitors of mTORC1 signaling. PLoS ONE 2009, 4, e7124. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Ren, X.; Duan, L.; He, Q.; Zhang, Z.; Zhou, Y.; Wu, D.; Pan, J.; Pei, D.; Ding, K. Identification of Niclosamide as a New Small-Molecule Inhibitor of the STAT3 Signaling Pathway. ACS Med. Chem. Lett. 2010, 1, 454-459. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed] [Groene versie].

Jin, Y.; Lu, Z.; Ding, K.; Li, J.; Du, X.; Chen, C.; Sun, X.; Wu, Y.; Zhou, J.; Pan, J. Antineoplastische mechanismen van niclosamide in acute myeloïde leukemiestamcellen: Inactivatie van de NF-κB-route en generatie van reactieve zuurstofspecies. Cancer Res. 2010, 70, 2516-2527. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Wang, A.M.; Ku, H.H.; Liang, Y.C.; Chen, Y.C.; Hwu, Y.M.; Yeh, T.S. De autonome notch-signaalroute wordt geactiveerd door baicaline en baicaleïne maar onderdrukt door niclosamide in K562-cellen. J. Cell. Biochem. 2009, 106, 682-692. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Chen, M.; Wang, J.; Lu, J.; Bond, M.C.; Ren, X.R.; Lyerly, H.K.; Barak, L.S.; Chen, W. Het anti-helminthicum niclosamide remt Wnt/Frizzled1-signalering. Biochemie 2009, 48, 10267-10274. [Google Scholar] [CrossRef].

Barbosa, E.J.; Lobenberg, R.; de Araujo, G.L.B.; Bou-Chacra, N.A. Herpositionering van niclosamide voor de behandeling van kanker: Uitdagingen en mogelijkheden voor nano-gebaseerde medicijnafgifte. Eur. J. Pharm. Biopharm. 2019, 141, 58-69. [Google Scholar] [CrossRef].

Fong, D.; Christensen, C.T.; Chan, M.M. Targeting Cancer Stem Cells with Repurposed Drugs to Improve Current Therapies. Recent Pat. Anti-Cancer Drug Discov. 2021, 16, 136-160. [Google Scholar] [CrossRef].

Chae, H.D.; Cox, N.; Dahl, G.V.; Lacayo, N.J.; Davis, K.L.; Capolicchio, S.; Smith, M.; Sakamoto, K.M. Niclosamide onderdrukt acute myeloïde leukemie celproliferatie door remming van CREB-afhankelijke signaalwegen. Oncotarget 2018, 9, 4301-4317. [Google Scholar] [CrossRef].

Jin, B.; Wang, C.; Shen, Y.; Pan, J. Anthelmintisch niclosamide onderdrukt transcriptie van BCR-ABL fusie oncogen via het uitschakelen van Sp1 en induceert apoptose in imatinib-resistente CML-cellen met T315I-mutant. Cell Death Dis. 2018, 9, 68. [Google Scholar] [CrossRef].

Li, J.; Li, H.; Zhan, D.; Xiang, M.; Yang, J.; Zuo, Y.; Yu, Y.; Zhou, H.; Jiang, D.; Luo, H.; et al. Niclosamide sensibiliseert nasofaryngeaal carcinoom voor bestraling door de expressie van Ku70/80 te downreguleren. J. Cancer 2018, 9, 736-744. [Google Scholar] [CrossRef].

Wang, C.; Zhou, X.; Xu, H.; Shi, X.; Zhao, J.; Yang, M.; Zhang, L.; Jin, X.; Hu, Y.; Li, X.; et al. Niclosamide Inhibits Cell Growth and Enhances Drug Sensitivity of Hepatocellular Carcinoma Cells via STAT3 Signaling Pathway. J. Cancer 2018, 9, 4150-4155. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Park, S.Y.; Kim, J.Y.; Choi, J.H.; Kim, J.H.; Lee, C.J.; Singh, P.; Sarkar, S.; Baek, J.H.; Nam, J.S. Inhibition of LEF1-Mediated DCLK1 by Niclosamide Attenuates Colorectal Cancer Stemness. Clin. Cancer Res. 2019, 25, 1415-1429. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed][Green Version].

Ibrahim, A.; Yucel, N.; Kim, B.; Arany, Z. Local Mitochondrial ATP Production Regulates Endothelial Fatty Acid Uptake and Transport. Cell Metab. 2020, 32, 309-319.e307. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Kim, M.Y.; Jung, A.R.; Shin, D.; Kwon, H.; Cho, H.J.; Ha, U.S.; Hong, S.H.; Lee, J.Y.; Kim, S.W.; Park, Y.H. Niclosamide oefent antikankereffecten uit via remming van de FOXM1-gemedieerde DNA-schaderespons in prostaatkanker. Am. J. Cancer Res. 2021, 11, 2944-2959. [Google Scholar] [PubMed]

Dimri, S.; Malhotra, R.; Shet, T.; Mokal, S.; Gupta, S.; De, A. Noncanonical pS727 post translational modification dictates major STAT3 activation and downstream functions in breast cancer. Exp. Cell Res. 2020, 396, 112313. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Fang, J.Y.; Richardson, B.C. The MAPK signalling pathways and colorectal cancer. Lancet Oncol. 2005, 6, 322-327. [Google Scholar] [CrossRef].

Wagner, E.F.; Nebreda, A.R. Signal integration by JNK and p38 MAPK pathways in cancer development. Nat. Rev. Cancer 2009, 9, 537-549. [Google Scholar] [CrossRef].

Taciak, B.; Pruszynska, I.; Kiraga, L.; Bialasek, M.; Krol, M. Wnt signaalweg in ontwikkeling en kanker. J. Physiol. Pharmacol. 2018, 69, 185-196. [Google Scholar] [CrossRef].

Hua, H.; Kong, Q.; Zhang, H.; Wang, J.; Luo, T.; Jiang, Y. Targeting mTOR for cancer therapy. J. Hematol. Oncol. 2019, 12, 71. [Google Scholar] [CrossRef].

Newton, P.T. Nieuwe inzichten in de werking van niclosamide: Autofagie activering in colorectale kanker. Biochem. J. 2019, 476, 779-781. [Google Scholar] [CrossRef].

Gyamfi, J.; Lee, Y.H.; Min, B.S.; Choi, J. Niclosamide keert adipocyt-geïnduceerde epitheliaal-mesenchymale transitie in borstkankercellen om via onderdrukking van de interleukine-6/STAT3-signaleringsas. Sci. Rep. 2019, 9, 11336. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Yi, Y.; Woo, Y.M.; Hwang, K.H.; Kim, H.S.; Lee, S.H. Niclosamide en Pyrvinium Zijn Beide Potentiële Therapeutica voor Osteosarcoom, Inhibiting Wnt-Axin2-Snail Cascade. Cancers 2021, 13, 4630. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Zhu, Y.; Zuo, W.; Chen, L.; Bian, S.; Jing, J.; Gan, C.; Wu, X.; Liu, H.; Su, X.; Hu, W.; et al. Repurposing of the anti-helminthic drug niclosamide to treat melanoma and pulmonary metastasis via the STAT3 signaling pathway. Biochem. Pharm. 2019, 169, 113610. [Google Scholar] [CrossRef].

Chien, M.H.; Ho, Y.C.; Yang, S.F.; Yang, Y.C.; Lai, S.Y.; Chen, W.S.; Chen, M.J.; Yeh, C.B. Niclosamide, een oraal antihelmintisch geneesmiddel, vertoont antimetastatische activiteit in hepatocellulair carcinoom cellen door het downreguleren van twist-gemedieerde CD10 expressie. Environ. Toxicol. 2018, 33, 659-669. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Song, C.; Fan, B.; Xiao, Z. Overexpressie van ALK4 remt celproliferatie en migratie via de inactivatie van JAK/STAT3-signaleringsroute in glioma. Biomed. Pharmacother. 2018, 98, 440-445. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Li, X.; Ding, R.; Han, Z.; Ma, Z.; Wang, Y. Targeting of cell cycle and let-7a/STAT3 pathway by niclosamide inhibits proliferation, migration and invasion in oral squamous cell carcinoma cells. Biomed. Pharmacother. 2017, 96, 434-442. [Google Scholar] [CrossRef].

Culig, Z.; Santer, F.R. Androgen receptor signaling in prostate cancer. Cancer Metastasis Rev. 2014, 33, 413-427. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Liu, C.; Lou, W.; Armstrong, C.; Zhu, Y.; Evans, C.P.; Gao, A.C. Niclosamide onderdrukt celmigratie en invasie in enzalutamide-resistente prostaatkankercellen via Stat3-AR-asremming. Prostaat 2015, 75, 1341-1353. [Google Scholar] [CrossRef].

Stewart, R.L.; Carpenter, B.L.; West, D.S.; Knifley, T.; Liu, L.; Wang, C.; Weiss, H.L.; Gal, T.S.; Durbin, E.B.; Arnold, S.M.; et al. S100A4 drijft invasie van niet-kleincellige longkanker aan, associeert met slechte prognose, en wordt effectief getarget door het FDA-goedgekeurde anti-helminthicum niclosamide. Oncotarget 2016, 7, 34630-34642. [Google Scholar] [CrossRef].

Moskaleva, E.Y.; Perevozchikova, V.G.; Zhirnik, A.S.; Severin, S.E. Moleculaire mechanismen van de antitumoractiviteit van niclosamide. Biomeditsinskaya Khimiya 2015, 61, 680-693. [Google Scholar] [CrossRef].

Akgun, O.; Erkisa, M.; Ari, F. Effectieve en nieuwe krachtige geneesmiddelcombinatie: Histon deacetylase en Wnt/beta-catenine pathway remmers in longcarcinoom cellen. J. Cell. Biochem. 2019, 120, 15467-15482. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Suliman, M.A.; Zhang, Z.; Na, H.; Ribeiro, A.L.; Zhang, Y.; Niang, B.; Hamid, A.S.; Zhang, H.; Xu, L.; Zuo, Y. Niclosamide remt darmkankerprogressie via downregulatie van het Notch-pad en upregulatie van de tumorsuppressor miR-200-familie. Int. J. Mol. Med. 2016, 38, 776-784. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed][Green Version].

Figarola, J.L.; Singhal, J.; Singhal, S.; Kusari, J.; Riggs, A. Bio-energetische modulatie met de mitochondria-ontkoppelaars SR4 en niclosamide voorkomt proliferatie en groei van behandelings-naïeve en vemurafenib-resistente melanomen. Oncotarget 2018, 9, 36945-36965. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Yu, Q.S.; Xin, H.R.; Qiu, R.L.; Deng, Z.L.; Deng, F.; Yan, Z.J. Niclosamide: Drug repurposing for human chondrosarcoma treatment via the caspase-dependent mitochondrial apoptotic pathway. Am. J. Transl. Res. 2020, 12, 3688-3701. [Google Scholar] [PubMed]

Lee, M.C.; Chen, Y.K.; Hsu, Y.J.; Lin, B.R. Niclosamide remt de celproliferatie en verhoogt de responsiviteit van slokdarmkankercellen op chemotherapeutische middelen. Oncol. Rep. 2020, 43, 549-561. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Yu, K.; Wang, T.; Li, Y.; Wang, C.; Wang, X.; Zhang, M.; Xie, Y.; Li, S.; An, Z.; Ye, T. Niclosamide induceert apoptose via mitochondriale intrinsieke route en remt migratie en invasie bij menselijke schildklierkanker in vitro. Biomed. Pharmacother. 2017, 92, 403-411. [Google Scholar] [CrossRef].

Kaushal, J.B.; Bhatia, R.; Kanchan, R.K.; Raut, P.; Mallapragada, S.; Ly, Q.P.; Batra, S.K.; Rachagani, S. Repurposing Niclosamide for Targeting Pancreatic Cancer by Inhibiting Hh/Gli Non-Canonical Axis of Gsk3beta. Cancers 2021, 13, 3105. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Shin, M.K.; Cheong, J.H. Mitochondria-centrische bio-energetische kenmerken in kankerstamcellen. Arch. Pharmacal Res. 2019, 42, 113-127. [Google Scholar] [CrossRef].

Altieri, D.C. Mitochondriale dynamiek en metastase. Cell. Mol. Life Sci. 2019, 76, 827-835. [Google Scholar] [CrossRef].

De Francesco, E.M.; Ozsvari, B.; Sotgia, F.; Lisanti, M.P. Dodecyl-TPP Targets Mitochondria and Potently Eradicates Cancer Stem Cells (CSCs): Synergie met door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen en natuurlijke verbindingen (vitamine C en berberine). Front. Oncol. 2019, 9, 615. [Google Scholar] [CrossRef].

Hilfenhaus, G.; Mompeon, A.; Freshman, J.; Prajapati, D.P.; Hernandez, G.; Freitas, V.M.; Ma, F.; Langenbacher, A.D.; Mirkov, S.; Song, D.; et al. A High-Content Screen Identifies Drugs That Restrict Tumor Cell Extravasation across the Endothelial Barrier. Cancer Res. 2021, 81, 619-633. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Hochmair, M.; Rath, B.; Klameth, L.; Ulsperger, E.; Weinlinger, C.; Fazekas, A.; Plangger, A.; Zeillinger, R.; Hamilton, G. Effects of salinomycin and niclosamide on small cell lung cancer and small cell lung cancer circulating tumor cell lines. Onderzoek. New Drugs 2020, 38, 946-955. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed][Green Version].

Senkowski, W.; Zhang, X.; Olofsson, M.H.; Isacson, R.; Hoglund, U.; Gustafsson, M.; Nygren, P.; Linder, S.; Larsson, R.; Fryknas, M. Three-Dimensional Cell Culture-Based Screening Identifies the Anthelmintic Drug Nitazoxanide as a Candidate for Treatment of Colorectal Cancer. Mol. Cancer Ther. 2015, 14, 1504-1516. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Wang, Y.C.; Chao, T.K.; Chang, C.C.; Yo, Y.T.; Yu, M.H.; Lai, H.C. Drug screening identificeert niclosamide als een remmer van borstkankerstamcellen. PLoS ONE 2013, 8, e74538. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Asano, T. Drug Resistance in Cancer Therapy and the Role of Epigenetics. J. Nippon. Med. Sch. 2020, 87, 244-251. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Robey, R.W.; Pluchino, K.M.; Hall, M.D.; Fojo, A.T.; Bates, S.E.; Gottesman, M.M. Revisiting the role of ABC transporters in multidrug-resistant cancer. Nat. Rev. Cancer 2018, 18, 452-464. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Hamdoun, S.; Jung, P.; Efferth, T. Drug Repurposing of the Anthelmintic Niclosamide to Treat Multidrug-Resistant Leukemia. Front. Pharm. 2017, 8, 110. [Google Scholar] [CrossRef].

Li, Y.; Li, P.K.; Roberts, M.J.; Arend, R.C.; Samant, R.S.; Buchsbaum, D.J. Multi-targeted therapy of cancer by niclosamide: A new application for an old drug. Cancer Lett. 2014, 349, 8-14. [Google Scholar] [CrossRef].

Lohiya, G.; Katti, D.S. A Synergistic Combination of Niclosamide and Doxorubicin as an Efficacious Therapy for All Clinical Subtypes of Breast Cancer. Cancers 2021, 13, 3299. [Google Scholar] [CrossRef].

Zhao, D.; Hu, C.; Fu, Q.; Lv, H. Combined chemotherapy for triple negative breast cancer treatment by paclitaxel and niclosamide nanocrystals loaded thermosensitive hydrogel. Eur. J. Pharm. Sci. 2021, 167, 105992. [Google Scholar] [CrossRef].

Liu, J.; Ding, H.; Quan, H.; Han, J. Anthelminthic niclosamide inhibits tumor growth and invasion in cisplatin-resistant human epidermal growth factor receptor 2-positive breast cancer. Oncol. Lett. 2021, 22, 666. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Kang, H.E.; Seo, Y.; Yun, J.S.; Song, S.H.; Han, D.; Cho, E.S.; Cho, S.B.; Jeon, Y.; Lee, H.; Kim, H.S.; et al. Metformin and Niclosamide Synergistically Suppress Wnt and YAP in APC-Mutated Colorectal Cancer. Cancers 2021, 13, 3437. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Zhang, X.H.; Hsiang, J.; Rosen, S.T. Flavopiridol (Alvocidib), een Cyclin-dependent Kinases (CDKs) Inhibitor, Found Synergy Effects with Niclosamide in Cutaneous T-cell Lymphoma. J. Clin. Haematol. 2021, 2, 48-61. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Liu, C.; Armstrong, C.M.; Lou, W.; Lombard, A.P.; Cucchiara, V.; Gu, X.; Yang, J.C.; Nadiminty, N.; Pan, C.X.; Evans, C.P.; et al. Niclosamide and Bicalutamide Combination Treatment Overcomes Enzalutamide- and Bicalutamide-Resistant Prostate Cancer. Mol. Cancer Ther. 2017, 16, 1521-1530. [Google Scholar] [CrossRef].

Liu, C.; Lou, W.; Zhu, Y.; Nadiminty, N.; Schwartz, C.T.; Evans, C.P.; Gao, A.C. Niclosamide remt androgeen receptor varianten expressie en overwint enzalutamide resistentie in castratie-resistente prostaatkanker. Clin. Cancer Res. 2014, 20, 3198-3210. [Google Scholar] [CrossRef].

Liu, C.; Armstrong, C.; Zhu, Y.; Lou, W.; Gao, A.C. Niclosamide verbetert abirateronbehandeling via remming van androgeenreceptorvarianten in castratieresistente prostaatkanker. Oncotarget 2016, 7, 32210-32220. [Google Scholar] [CrossRef].

Schweizer, M.T.; Haugk, K.; McKiernan, J.S.; Gulati, R.; Cheng, H.H.; Maes, J.L.; Dumpit, R.F.; Nelson, P.S.; Montgomery, B.; McCune, J.S.; et al. Een fase I-studie van niclosamide in combinatie met enzalutamide bij mannen met castratieresistente prostaatkanker. PLoS ONE 2018, 13, e0198389. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Parikh, M.; Liu, C.; Wu, C.Y.; Evans, C.P.; Dall’Era, M.; Robles, D.; Lara, P.N.; Agarwal, N.; Gao, A.C.; Pan, C.X. Phase Ib trial of reformulated niclosamide with abiraterone/prednisone in men with castration-resistant prostate cancer. Sci. Rep. 2021, 11, 6377. [Google Scholar] [CrossRef].

Abbott, M.; Ustoyev, Y. Cancer and the Immune System: The History and Background of Immunotherapy. Semin. Oncol. Nurs. 2019, 35, 150923. [Google Scholar] [CrossRef].

Luo, F.; Luo, M.; Rong, Q.X.; Zhang, H.; Chen, Z.; Wang, F.; Zhao, H.Y.; Fu, L.W. Niclosamide, een anthelmintisch geneesmiddel, verbetert de werkzaamheid van PD-1/PD-L1 immuuncheckpointblokkade in niet-kleincellige longkanker. J. Immunother. Cancer 2019, 7, 245. [Google Scholar] [CrossRef].

Ma, R.; Ma, Z.G.; Gao, J.L.; Tai, Y.; Li, L.J.; Zhu, H.B.; Li, L.; Dong, D.L.; Sun, Z.J. Injecteerbare gepegyleerde niclosamide (polyethyleenglycol-gemodificeerde niclosamide) voor kankertherapie. J. Biomed. Mater. Res. A 2020, 108, 30-38. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Xie, Y.; Yao, Y. Octenylsuccinate hydroxypropyl phytoglycogen improves the solubility and in-vitro antitumor efficacy of niclosamide. Int. J. Pharm. 2018, 535, 157-163. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Hatamipour, M.; Jaafari, M.R.; Momtazi-Borojeni, A.A.; Ramezani, M.; Sahebkar, A. Nanoliposomal Encapsulation Enhances In Vivo Anti-Tumor Activity of Niclosamide against Melanoma. Anti-Cancer Agents Med. Chem. 2019, 19, 1618-1626. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Bhattacharyya, J.; Ren, X.R.; Mook, R.A.; Wang, J.; Spasojevic, I.; Premont, R.T.; Li, X.; Chilkoti, A.; Chen, W. Niclosamide-geconjugeerde polypeptide nanodeeltjes remmen Wnt-signalering en darmkankergroei. Nanoscale 2017, 9, 12709-12717. [Google Scholar] [CrossRef].

Ray, E.; Vaghasiya, K.; Sharma, A.; Shukla, R.; Khan, R.; Kumar, A.; Verma, R.K. Autofagie-inducerende inhaleerbare co-kristalformulering van Niclosamide-Nicotinamide voor longkankertherapie. AAPS PharmSciTech 2020, 21, 260. [Google Scholar] [CrossRef].

Reddy, G.B.; Kerr, D.L.; Spasojevic, I.; Tovmasyan, A.; Hsu, D.S.; Brigman, B.E.; Somarelli, J.A.; Needham, D.; Eward, W.C. Preklinische tests van een nieuw therapeutisch middel op basis van niclosamide-stearaat (NSPT) tonen werkzaamheid tegen osteosarcoom. Mol. Cancer Ther. 2020, 19, 1448-1461. [Google Scholar] [CrossRef].

Ye, Y.; Zhang, X.; Zhang, T.; Wang, H.; Wu, B. Design and evaluation of injectable niclosamide nanocrystals prepared by wet media milling technique. Drug Dev. Ind. Pharm. 2015, 41, 1416-1424. [Google Scholar] [CrossRef].

Lodagekar, A.; Borkar, R.M.; Thatikonda, S.; Chavan, R.B.; Naidu, V.G.M.; Shastri, N.R.; Srinivas, R.; Chella, N. Formulering en evaluatie van cyclodextrinecomplexen voor verbeterde antikankeractiviteit van hergebruikt geneesmiddel: Niclosamide. Carbohydr. Polym. 2019, 212, 252-259. [Google Scholar] [CrossRef].

Lin, C.K.; Bai, M.Y.; Hu, T.M.; Wang, Y.C.; Chao, T.K.; Weng, S.J.; Huang, R.L.; Su, P.H.; Lai, H.C. Preklinische evaluatie van een nano-geformuleerd antihelminthicum, niclosamide, in eierstokkanker. Oncotarget 2016, 7, 8993-9006. [Google Scholar] [CrossRef].

Fu, Q.; Jin, X.; Zhang, Z.; Lv, H. Preparation and in vitro antitumor effects on MDA-MB-231 cells of niclosamide nanocrystals stabilized by poloxamer188 and PBS. Int. J. Pharm. 2020, 584, 119432. [Google Scholar] [CrossRef].

Chowdhury, M.K.; Turner, N.; Bentley, N.L.; Das, A.; Wu, L.E.; Richani, D.; Bustamante, S.; Gilchrist, R.B.; Morris, M.J.; Shepherd, P.R.; et al. Niclosamide vermindert glucagongevoeligheid via hepatische PKA-remming in obese muizen: Implicaties voor verbeteringen van het glucosemetabolisme bij diabetes type 2. Sci. Rep. 2017, 7, 40159. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Huang, M.; Zeng, S.; Qiu, Q.; Xiao, Y.; Shi, M.; Zou, Y.; Yang, X.; Xu, H.; Liang, L. Niclosamide induceert apoptose in menselijke reumatoïde artritis fibroblast-achtige synoviocyten. Int. Immunopharmacol. 2016, 31, 45-49. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Morin, F.; Kavian, N.; Nicco, C.; Cerles, O.; Chereau, C.; Batteux, F. Improvement of Sclerodermatous Graft-Versus-Host Disease in Mice by Niclosamide. J. Investig. Dermatol. 2016, 136, 2158-2167. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

Morin, F.; Kavian, N.; Nicco, C.; Cerles, O.; Chereau, C.; Batteux, F. Niclosamide Prevents Systemic Sclerosis in a Reactive Oxygen Species-Induced Mouse Model. J. Immunol. 2016, 197, 3018-3028. [Google Scholar] [CrossRef].

Liang, L.; Huang, M.; Xiao, Y.; Zen, S.; Lao, M.; Zou, Y.; Shi, M.; Yang, X.; Xu, H. Inhibitory effects of niclosamide on inflammation and migration of fibroblast-like synoviocytes from patients with rheumatoid arthritis. Inflamm. Res. 2015, 64, 225-233. [Google Scholar] [CrossRef].

Huang, M.; Qiu, Q.; Zeng, S.; Xiao, Y.; Shi, M.; Zou, Y.; Ye, Y.; Liang, L.; Yang, X.; Xu, H. Niclosamide remt de inflammatoire en angiogene activering van menselijke navelstreng-endotheelcellen. Inflamm. Res. 2015, 64, 1023-1032. [Google Scholar] [CrossRef].

Al-Gareeb, A.; Gorial, F.; Mahmood, A. The Anti-Rheumatoid Activity of Niclosamide in Collagen-Induced Arthritis in Rats. Arch. Rheumatol. 2019, 34, 426-433. [Google Scholar] [CrossRef].

Walker, J.U.; Ram, J.L. Effects of deionized water on sensitivity of zebra mussels (Dreissena polymorpha) to toxic chemicals. Comp. Biochem. Physiol. Deel C Pharmacol. Toxicol. Endocrinol. 1994, 107, 353-358. [Google Scholar] [CrossRef].

Mostafa, A.; Kandeil, A.; Elshaier, Y.A.M.M.; Kutkat, O.; Moatasim, Y.; Rashad, A.A.; Shehata, M.; Gomaa, M.R.; Mahrous, N.; Mahmoud, S.H.; et al. FDA-Appro approved Drugs with Potent In Vitro Antiviral Activity against Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. Pharmaceuticals 2020, 13, 443. [Google Scholar] [CrossRef].

Li, Z.; Xu, J.; Lang, Y.; Fan, X.; Kuo, L.; D’Brant, L.; Hu, S.; Samrat, S.K.; Trudeau, N.; Tharappel, A.M.; et al. JMX0207, a Niclosamide Derivative with Improved Pharmacokinetics, Suppresses Zika Virus Infection Both In Vitro and In Vivo. ACS Infect. Dis. 2020, 6, 2616-2628. [Google Scholar] [CrossRef].

Fang, J.; Sun, L.; Peng, G.; Xu, J.; Zhou, R.; Cao, S.; Chen, H.; Song, Y. Identification of three antiviral inhibitors against Japanese encephalitis virus from library of pharmacologically active compounds 1280. PLoS ONE 2013, 8, e78425. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Herring, S.; Oda, J.M.; Wagoner, J.; Kirchmeier, D.; O’Connor, A.; Nelson, E.A.; Huang, Q.; Liang, Y.; DeWald, L.E.; Johansen, L.M.; et al. Inhibition of Arenaviruses by Combinations of Orally Available Approved Drugs. Antimicrob. Agents Chemother. 2021, 65, e01146-20. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Jurgeit, A.; McDowell, R.; Moese, S.; Meldrum, E.; Schwendener, R.; Greber, U.F. Niclosamide is een protonendrager en richt zich op zure endosomen met brede antivirale effecten. PLoS Pathog. 2012, 8, e1002976. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Wang, Y.M.; Lu, J.W.; Lin, C.C.; Chin, Y.F.; Wu, T.Y.; Lin, L.I.; Lai, Z.Z.; Kuo, S.C.; Ho, Y.J. Antivirale activiteiten van niclosamide en nitazoxanide tegen het binnendringen en de overdracht van het chikungunya-virus. Antivir. Res. 2016, 135, 81-90. [Google Scholar] [CrossRef].

Xu, J.; Berastegui-Cabrera, J.; Carretero-Ledesma, M.; Chen, H.; Xue, Y.; Wold, E.A.; Pachon, J.; Zhou, J.; Sanchez-Cespedes, J. Discovery of a Small Molecule Inhibitor of Human Adenovirus Capable of Preventing Escape from the Endosome. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 1617. [Google Scholar] [CrossRef].

Huang, L.; Yang, M.; Yuan, Y.; Li, X.; Kuang, E. Niclosamide remt lytische replicatie van Epstein-Barr virus door verstoring van mTOR-activering. Antivir. Res. 2017, 138, 68-78. [Google Scholar] [CrossRef].

Wu, C.J.; Jan, J.T.; Chen, C.M.; Hsieh, H.P.; Hwang, D.R.; Liu, H.W.; Liu, C.Y.; Huang, H.W.; Chen, S.C.; Hong, C.F.; et al. Inhibition of severe acute respiratory syndrome coronavirus replication by niclosamide. Antimicrob. Agents Chemother. 2004, 48, 2693-2696. [Google Scholar] [CrossRef].

Brunaugh, A.D.; Seo, H.; Warnken, Z.; Ding, L.; Seo, S.H.; Smyth, H.D.C. Development and evaluation of inhalable composite niclosamide-lysozyme particles: Een breedspectrum, patiëntaanpasbare behandeling voor coronavirusinfecties en -sequalae. PLoS ONE 2021, 16, e0246803. [Google Scholar] [CrossRef].

Cairns, D.M.; Boorgu, D.; Levin, M.; Kaplan, D.L. Niclosamide redt microcefalie in een gehumaniseerd in vivo model van Zika-infectie met behulp van menselijke geïnduceerde neurale stamcellen. Biol. Open 2018, 7, bio031807. [Google Scholar] [CrossRef].

Xu, M.; Lee, E.M.; Wen, Z.; Cheng, Y.; Huang, W.K.; Qian, X.; Tcw, J.; Kouznetsova, J.; Ogden, S.C.; Hammack, C.; et al. Identification of small-molecule inhibitors of Zika virus infection and induced neural cell death via a drug repurposing screen. Nat. Med. 2016, 22, 1101-1107. [Google Scholar] [CrossRef].

Stachulski, A.V.; Pidathala, C.; Row, E.C.; Sharma, R.; Berry, N.G.; Iqbal, M.; Bentley, J.; Allman, S.A.; Edwards, G.; Helm, A.; et al. Thiazoliden als nieuwe antivirale middelen. 1. Remming van de replicatie van het hepatitis B-virus. J. Med. Chem. 2011, 54, 4119-4132. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Xu, J.; Berastegui-Cabrera, J.; Chen, H.; Pachon, J.; Zhou, J.; Sanchez-Cespedes, J. Structure-Activity Relationship Studies on Diversified Salicylamide Derivatives as Potent Inhibitors of Human Adenovirus Infection. J. Med. Chem. 2020, 63, 3142-3160. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Fan, X.; Xu, J.; Files, M.; Cirillo, J.D.; Endsley, J.J.; Zhou, J.; Endsley, M.A. Dual activity of niclosamide to suppress replication of integrated HIV-1 and Mycobacterium tuberculosis (Beijing). Tuberculosis 2019, 116S, S28-S33. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed].

Zhu, P.J.; Hobson, J.P.; Southall, N.; Qiu, C.; Thomas, C.J.; Lu, J.; Inglese, J.; Zheng, W.; Leppla, S.H.; Bugge, T.H.; et al. Kwantitatieve high-throughput screening identificeert remmers van antrax-geïnduceerde celdood. Bioorganic Med. Chem. 2009, 17, 5139-5145. [Google Scholar] [CrossRef].

Rajamuthiah, R.; Fuchs, B.B.; Conery, A.L.; Kim, W.; Jayamani, E.; Kwon, B.; Ausubel, F.M.; Mylonakis, E. Repurposing salicylanilide anthelmintic drugs to combat drug resistant Staphylococcus aureus. PLoS ONE 2015, 10, e0124595. [Google Scholar] [CrossRef].

Ma, R.; Ma, Z.G.; Zhen, C.L.; Shen, X.; Li, S.L.; Li, L.; Zheng, Y.F.; Dong, D.L.; Sun, Z.J. Ontwerp, synthese en karakterisering van poly (methacrylzuur-niclosamide) en het effect ervan op de arteriële functie. Mater. Sci. Eng. C 2017, 77, 352-359. [Google Scholar] [CrossRef].

Liu, Z.; Xiu, Y.; Qiu, F.; Zhu, Z.; Zong, R.; Zhou, X.; An, J.; Wang, Q.; Reinach, P.S.; Li, W.; et al. Canonical Wnt Signaling Drives Myopia Development and Can Be Pharmacologically Modulated. Onderzoek. Opthalmology Vis. Sci. 2021, 62, 21. [Google Scholar] [CrossRef].

Xu, Y.; Dai, J.R. Onderzoeken naar het mechanisme van celtoxiciteit veroorzaakt door niclosamide. Zhongguo Xue Xi Chong Bing Fang Zhi Za Zhi = Chin. J. Schistosomiasis Control 2015, 27, 104-107. [Google Scholar]

Lu, D.; Ma, Z.; Zhang, T.; Zhang, X.; Wu, B. Metabolisme van het anthelmintische geneesmiddel niclosamide door cytochroom P450-enzymen en UDP-glucuronosyltransferases: Metabolietopheldering en belangrijkste bijdragen van CYP1A2 en UGT1A1. Xenobiotica 2016, 46, 1-13. [Google Scholar] [CrossRef].